Trend Analizi Nasıl Yapılır?

Trend Analizi Nasıl Yapılır?

Ana trendler (yükseliş veya düşüş olabilir) yaşam süreleri boyunca üç aşama geçirirler: Birikim, hareket ve aşırılık.

Birikim aşaması, önceki harekete bir tepki olarak ortaya çıkar, genellikle yatay bir seyir takip eder ve bu aşamanın yükseliş veya düşüş trendinin başlangıcı olup olmadığını ayırt etmek kolay değildir.

Hareket aşaması, trendin gerçekten ivme kazandığı ve tanımlandığı aşamadır. Trend takip edici yatırımcılar için esas hedef burasıdır.

Aşırılık aşaması ise trendin artık tükendiğine işaret eden bir durumdur. Örneğin bir yükseliş trendi aşamasında her şey çok güzel görünürken, yükseliş hareketinin eğimi dikleşerek finansal balonlar oluşabilir ve bunlar sonrasında patlayabilir.

Trend analizi yapılırken, trendin süresi, eğim açısı, trend çizgisine temas sayısı, işlem hacmi gibi veriler bir arada değerlendirilir. Bir trend ne kadar uzun sürmüş ve trend çizgisine ne kadar çok sayıda temas gerçekleşmişse, o trend o kadar güçlü olacaktır.

Ayrıca trend dönüşlerini, başlangıç ve bitişlerini tespit için, yine başta trend çizgileri olmak üzere, formasyonlar, ortalamalar, indikatörler gibi çeşitli teknik analiz araçlarından faydalanılabilir. Örneğin yatay hareket eden bir piyasada Stokastik Osilatör gibi bir salınım göstergesi kullanılabilir veya trend yapan piyasalarda hareketli ortalamaların kesişmeleri dikkate alınabilir.