Trend Analizi Örneği

Trend Analizi Örneği

Trend çizgisi nedir sorusunun cevabını daha iyi kavramak için bolca pratik yapmak ve konuyu örnekler üzerinden ele almak faydalı olacaktır.

Bir yükseliş trendi çizgisi, dip sevilerinin bir doğru ile birleştirilmesi yöntemiyle ortaya çıkarken; düşüş trendi çizgileri ise, tepe noktalarından geçen bir doğru ile tanımlanır. Çizilen çizgiler yukarı eğilim gösteriyorsa, bu bir yükseliş trendi, aşağı eğilim gösteriyorsa, bu bir düşüş trendidir.

Grafik 1: Yükseliş Trendi Örneği

Bir yükseliş trendi nasıl anlaşılır sorusuna cevap arıyorsak, yukarıdaki örnek grafik bize ışık tutabilir. Buna göre Ford Otosan hisse senedine ait günlük fiyat grafiğinde yükselen trend oluşumunu görüyoruz. Söz konusu trend bir yükseliş trendi olmasından dolayı, trend çizgisini, dip noktalarını birleştirerek şekillendirdik. Fiyatların tepe ve diplerine baktığımızda, yeni dip ve zirvelerin bir öncekilerin yukarısında oluştuğu gözlemleniyor. Ayrıca grafikte gördüğümüz mevcut trend üç seneyi aşkın bir süredir devam ediyor, buna göre yeşille gösterilen yükseliş trend çizgisi ana trendi işaret ediyor.

Diğer taraftan kırmızı oklarla gösterdiğimiz ana trende göre daha kısa süreli düşüş trendleri, yukarıda sözünü ettiğimiz ikincil trendlere örnek teşkil ediliyor ve bunlar birer pullback oluşumları…

Elbette bu noktada bazı okurların akıllarına “Pullback nedir? sorusu gelmiş olabilir. Pullback terimini yükseliş veya düşüş trendi içerisinde görülen geri çekilme, toparlanma veya düzeltme hareketleri için kullanıyoruz.

Grafik 2: Düşüş Trendi Örneği

Bu grafikte de, düşen tepelerle tanımladığımız bir düşüş trendi örneğini görüyoruz. İki yıldan fazla bir süreyi kapsayan bu düşüş eğilimi içinde ana trendde yer yer ufak toparlanmalar (pullback) gözleniyor. Ancak bu toparlanmalar ana trendin yönünü değiştiren hareketler değil.

Grafik 3. Düşen Trend Kırılımı

Diğer taraftan yine yukarıdaki grafik üzerinden düşen trend kırılımı nedir sorusuna da cevap arayabiliriz. Grafiği biraz sağa taşıdığımızda, düşen trend çizgisinin kırılımını görüyoruz. Ancak ilk etapta kırılım küçük ihlallerle gerçekleşiyor ve kırılıma işlem hacmi artışının eşlik etmediğini görüyoruz. Bu yüzden ilk aşamada kırılımı teyit edemiyoruz. Ancak birkaç periyot sonrasında, yukarı hareketin işlem hacmi artışıyla birlikte hızlandığını görerek düşen trend çizgisinin kırılımınına dair daha net bir sinyal alıyoruz.

Grafik 4. Trend Kanalı Örneği

Bazı durumlarda ise, piyasadaki dip ve zirve seviyeleri arasındaki mesafe birbirine neredeyse eşit uzaklıkta olur, ki bu durumda karşımıza, yatay piyasa oluşumlarına benzer şekilde, bir trend kanalı çıkar. Ancak trend kanalları, yukarı ya da aşağı eğimli olması dolayısıyla, yatay trendlerden ayrışır.